9 mei 2014
Rodez,
Frankrijk
a
A
Paasbezoek, concerten en een lichte keelontsteking
Terwijl de wind aan de luiken rammelt, de regen tegen de ramen slaat en mijn auto heerlijk schoonspoelt, zit ik lekker binnen met de radio aan en kan ik mooi weer even een verhaaltje schrijven.
De laatste blog dateert van alweer twee weken geleden (toch maar even gecheckt, blijkt het alweer meer dan een maand te zijn....oeps). Maargoed, we gaan gewoon verder waar we gebleven waren.
De verkiezingen zijn gewonnen door de PS (socialistische partij), dus we hebben nog altijd dezelfde burgemeester. In veel Franse steden is een verschuiving naar rechts geweest maar in Rodez dus niet. Nouja, we zullen zien. Iets minder werkzaamheden zou wel fijn zijn de komende zes jaar....
Op het werk is het erg druk of zelfs heel erg druk, alle voorbereidingen voor het seizoen zijn in volle gang en omdat er bepaalde dingen af moeten voor we naar de camping gaan verveel ik me totaal niet. Het personeel is inmiddels bijna helemaal rond, we missen alleen nog een Nederlandstalige receptioniste die ook goed Frans spreekt en minimaal 18 jaar is maar blijkbaar zijn die of heel zeldzaam of niet tussen 1 juli en 31 aug. beschikbaar.....Als iemand nog iemand weet dan graag een mailtje of berichtje naar mij, mss moeten we binnenkort maar een beloning uitloven hahaha.
Maar naast werk is er ook tijd voor leuke dingen, ik ga nogsteeds bijna elke dinsdagavond naar het musée Fenaille (niet die van m’n stage maar die andere), daar geven ze veel lezingen over kunstgeschiedenis, maar soms ook interactieve lezingen over een deel van de collectie. Het is erg leuk om heen te gaan en zo verroesten mijn hersencellen ook niet. Omdat het een groot succes is (tussen de 20 en 40 man elke week) gaan ze nog door tot eind juni, dus ik zal kijken of het samenvalt met m’n vrije dagen op de camping.
Bij de fotocursus zijn we bezig met het voorbereiden van de expositie, vanaf half juni komt het eerste deel in het MJC te hangen. Nieuw dit jaar is dat je op verschillende formaten mag afdrukken, dat je foto een titel moet hebben en dat er een vakje bij komt met je naam en de titel van de foto. Iemand had een voorbeeld gemaakt (want met Photoshop kan je dat allemaal gewoon lekker op de computer doen) en dat zag er al heel mooi uit dus ik ben benieuwd.
In het Paasweekend kwam Lia op bezoek, dus het was weer een weekend vol Aveyron-tochtjes, camping laten zien en andere ontdekkingen (‘oh wat is het hier mooi’ & ‘oh wat ben ik blij dat jij rijdt’). We hebben ook een paar dingen gedaan die ik ook nog niet kende, zoals een bezoekje aan de kaasfabriek ‘Jeune montagne’ in Laguiole, stierenballen aaien (dat brengt geluk.... en nee het was geen echte stier maar een beeld van een Aubrac-stier in Laguiole) en we zijn binnen in een van de pilaren van het viaduct van Millau geweest, dat was ook wel bijzonder. Het viaduct bestaat dit jaar 10 jaar en dus hebben ze allerlei extra activiteiten. Er is bijvoorbeeld op 18 mei een hardloopwedstrijd over het viaduct (en nog een heel stuk door Millau) en je kunt dus de pilaar bezoeken.
Ik had op Paasmaandag ook mijn allereerste concert met het koor, Lia heeft foto’s en filmpjes gemaakt (zie Facebook, maar ik zal hier ook een paar foto’s opzetten). Het was in een bejaardenhuis en het ging best goed vond ik. Het publiek vond het ook wel leuk, al zaten er ook een paar te slapen en eentje zei ‘taisez-vous’ (hou je stil jullie!) tegen een paar anderen die er tussendoor zaten te kletsen. Helaas was het afwisselend heel mooi weer (18 graden en zon en weinig wind) en heel slecht weer (6 graden en regen en koud) en mijn keelpijn die ik zondags had opgelopen werd alleen maar erger en is afgelopen vrijdag door de huisarts benoemd tot ‘lichte keelontsteking’. De medicijnen die ik kreeg zijn genoeg om de rest van m’n leven geen keelontsteking meer te krijgen en ze helpen ook goed want ik heb nu al een stuk minder last.
Zaterdag (gister) had ik alweer een concert, deze keer in Luc. Het concert werd georganiseerd door het koor van Luc en het was een soort korenfestival, in totaal deden er vier koren mee. We moesten er om 18 uur zijn om te repeteren, om 19 uur zouden we de gezamenlijke liedjes oefenen en het zou om 20.30 uur beginnen. Helaas was de lokale krant zo snugger geweest om 21 uur aan te kondigen, maar dat werd handig opgelost door het ‘quart d’heure aveyronnais’ (soort Sneeker kwartiertje maar dan van hier) en nog ff wat rekken, zodat we toch om 20.55 uur begonnen. Helaas waren wij pas als laatsten aan de beurt, eerst waren het kinderkoor en het volwassenenkoor van Luc aan de beurt, daarna was het pauze, daarna mocht het koor uit de Lozère en toen wij. Gevolg was dat wij rond 23 uur pas op het podium stonden, maar toen hebben we de zaal wel even wakker geschud. Ons repertoir was iets anders dan de rest (vrij literair/klassiek en religieus/klassiek voor de rest, wij doen meer populair/variété) maar het werd gelukkig wel gewaardeerd en veel mensen (her)kenden de liedjes en er werd zelfs af en toe voorzichtig meegezongen. Na ons optreden moesten we nog de drie gezamenlijke liedjes zingen. Wij hadden maar van één liedje de tekst toegestuurd gekregen dus verder zijn we er maar vriendelijk glimlachend tussen blijven staan. Dus om twaalf uur ’s nachts was het eindelijk klaar en ging het publiek weg. Toen kregen wij.........een koud buffet. Probeer niet altijd de Fransen te begrijpen, dat lukt je namelijk soms gewoon niet. Maar ik had gelukkig op het programma tijdens onze vaste repetitieavond op vrijdag al gezien dat er na afloop van het concert (en dus niet de repititie) een buffet was dus ik had voor ik wegging een bord met pasta naarbinnen gewerkt. Maar tegen twaalven had ik ook wel weer honger dus toen heb ik nog vanalles en nogwat geproefd, zoals mini-farçous, bladerdeeghapjes, toast met vis, droge worst, kaas en daarna nog een zooi zoete nagerechtjes met onder andere macarons, aardbeien, chocolademuffins en gâteau à la broche. Die koorleden van Luc kunnen best goed koken.....
Uiteindelijk was het een hele gezellige avond, ondanks het lange wachten heb ik me niet verveeld want we hebben lekker met z’n allen in de kleedkamer zitten kletsen en gezongen en geouwehoerd en naar het concert van de anderen geluisterd.
Nou, jullie zijn weer op de hoogte van mijn bezigheden hier, ik zal hieronder wat foto’s plaatsen. De website van mijnalbum.nl doet het niet meer, die heb ik te lang niet gebruikt. Maar de foto’s staan ook wel hier of op Facebook dus eigenlijk was die ook een beetje overbodig.
Laatste update (8 mei): omdat ik de blogs nooit op hetzelfde moment schrijf en op internet zet kan ik mooi de laatste informatie nog ff toevoegen: de keelontsteking is zo goed als over, afgelopen zondag ben ik een dagje naar Toulouse geweest om de stad te verkennen, lekker van het mooie weer te genieten en ik had nog afgesproken met Emilie, die in het museum werkte toen ik daar stage liep. De afgelopen week heb ik met Charlène nog een deel van de receptie geverfd (we overwegen nu een carrière als meester-schilders....) en volgende week staat in het teken van verhuizen naar de camping en dan begint zaterdag voor ons het seizoen 2014!